Verlies jezelf in een nieuwe wereld of een andere tijdperk, of dat nu het koloniseren van Mars is in Terraforming Mars, het bouwen van een middeleeuwse stad in Carcassonne, of het leiden van een beschaving in 7 Wonders. Meer geluk dan wijsheid? Die regel gaat met deze strategische bordspellen niet op! Alles draait om strategische beslissingen en langetermijnplanning. Soms om interactie met andere spelers, waarbij geluk heel vaak maar een magere rol speelt. Of je nu houdt van het uitbroeden van een meesterlijk plan of van het tactisch verschuiven van je pionnen, deze strategische bordspellen verplichten je heel goed na te denken over je volgende zet. Perfect voor lange, gezellige spelavonden.
De Populairste Strategische Bordspellen in Nederland
Wat zijn de meest geliefde strategische bordspellen in Nederland:
Catan
De Kolonisten van Catan is een naam die in bijna elke Nederlandse huiskamer bekend is. Het spel draait om het bouwen van dorpen en steden, het verzamelen van grondstoffen, en het slim handelen met andere spelers. Het biedt een mix van geluk en strategie die zowel beginners als experts aanspreekt.
Ticket to Ride
Met name de Europa-editie van Ticket to Ride scoort hoog in Nederland. In dit spel leg je treinroutes over een kaart van Europa. Het lijkt misschien eenvoudig, maar de strategie ligt in het completeren van je bestemmingskaarten terwijl je je tegenstanders probeert te dwarsbomen.
Carcassonne
Een strategisch bordspel dat je meeneemt naar het middeleeuwse Frankrijk, waar je samen met andere spelers een landschap bouwt en je pionnen plaatst om punten te scoren. Het is toegankelijk voor nieuwe spelers maar heeft voldoende diepgang voor veteranen.
7 Wonders
Dit spel is een snelle, strategische ervaring waarin je je eigen beschaving uit de oudheid bouwt. Het gebruik van kaarten om grondstoffen te verzamelen, militaire macht te vergroten of wetenschappelijke ontdekkingen te doen, maakt het ongelooflijk verslavend.
Terraforming Mars
In dit spel ben je een pionier op Mars, werkend aan het bewoonbaar maken van de rode planeet. Het vereist een slimme balans tussen technologie, grondstoffenbeheer en planetaire aanpassing. Het is een hit onder degenen die van diepe strategie houden.
Pandemic
Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een strategisch spel, maar het is een coöperatieve ervaring die je strategische denkvermogen op de proef stelt. Samenwerken om ziekte-uitbraken te stoppen geeft een unieke twist aan het genre
Risk
Agricola en Caverna
Terug naar de boerderij! Bij deze bordspellen, bedacht door Uwe Rosenberg, ga je terug naar het boerenleven van de 17e eeuw. Je beheert je boerderij, voedt je familie, en maakt strategische keuzes over hoe je je land en middelen gebruikt en zo een succesvolle boerderij runt. En eenvoudig is dat zeker niet. Elke keuze die je maakt heeft consequenties. Genoeg om over na te denken voordat je je nieuwe zet doet dus.